Systemische Candida-infectie?

Candida is van nature een gistcel, die bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken ook geen kwaad kan. Het is onderdeel van de darmflora. In die darmflora bevinden zich goedaardige bacteriën die ervoor zorgen dat minder goede organismen (zoals een overmatige hoeveelheid candida of bacteriёn) niet de overhand krijgen. Deze goedaardige darmbacteriёn zijn ook noodzakelijk voor de vertering van voedsel, de vorming van vitaminen en de afbraak van giftige stoffen. Maar de darmflora kan verstoord raken, waardoor candida kan gaan overwoekeren en/of veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen dan het darmslijmvlies doorboren waardoor de darm een beetje ‘lek’ wordt. Voor de candidacellen is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels. Eenmaal in dit stadium is een systemische candidainfectie een feit.

 

Wanneer ons afweersysteem sterk genoeg is worden de candidacellen in het bloed nog afgebroken. Zodra het afweersysteem de hoeveelheid candidacellen niet meer aankan, wordt het pas echt een probleem en ontstaat er meestal een scala aan klachten. In de meeste gevallen wordt een candidainfectie veroorzaakt door overwoekering van candidaalbicans (een van de minstens zes soorten candida die in de menselijke darm voorkomen). Aan een systemische candidainfectie ga je niet dood, maar je kunt er wel veel (vage) klachten door krijgen (zie het kopje Symptomen candida).


Diagnose candida

De diagnose systemische candida wordt in de orthomoleculaire geneeskunde gesteld aan de hand van een scorelijst, ontlastingonderzoek, onderzoek naar de darmflora, bepaling van antistoffen in het bloed en/of een levend-bloedanalyse (LBA). Bij een LBA is het mogelijk de kwaliteit en hoedanigheid van de candidagistcellen c.q. schimmels in het bloed te beoordelen.

Aanwezigheid van candida in de ontlasting geeft aan dat er overgroei van candida in de darmen is, maar zegt niets over de toestand van het bloed. Bovengenoemde onderzoeken vinden plaats in gespecialiseerde laboratoria op een aantal plekken in Nederland. Bij het vermoeden van candida is het van groot belang dat er altijd eerst een parasietenonderzoek wordt gedaan.