De gevolgen van suikerverslaving

Gevolgen van overmatig suikergebruik

Overmatig suikergebruik leidt tot een (ernstige) verstoring van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan overmatig suikergebruik de volgende klachten veroorzaken: vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, stemmingswisselingen, depressie, slapeloosheid, geïrriteerdheid, agressief gedrag, hyperactief gedrag, vaginale infecties, systemische candidainfectie, allergieën, PMS (remenstrueel Syndroom), concentratiestoornis, overmatige transpiratie, verminderde weerstand, tandbederf, toegenomen suikerbehoefte, spierpijn. Een indrukwekkende lijst!

 

Een aantal gevolgen op een rijtje…

Vitaminen- en mineralentekorten

Om witte suiker uit de suikerbiet te krijgen moet het flink worden bewerkt (geraffineerd). Bij dit proces gaan de vitaminen en mineralen verloren die van nature in de suikerbiet aanwezig zijn. En juist deze voedingsstoffen zijn nodig voor de verbranding. Worden ze niet meegeleverd met het koolhydraat (de suiker), dan worden ze uit de reserves van het lichaam gehaald. Dat kan leiden tot tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen die het lichaam heel hard nodig heeft om gezond te blijven.

 

Verstoring bloedsuikerspiegel

Door overmatig suikergebruik, andere slechte eetgewoonten en langdurige stress is bij veel mensen de bloedsuikerspiegel verstoord. Dit kan een lichte verstoring zijn, maar ook zo ernstig dat het leidt tot diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). De bekende after-lunchdip, overmatig geeuwen, duizeligheid, hoofdpijn en zin in zoet zijn vaak (de eerste) tekenen van een verstoorde bloedsuikerspiegel. Hypoglykemie, insulineresistentie en het metaboolsyndroom zijn vaak gevolgen van een verkeerd voedingspatroon. Lees er meer over in mijn boek ‘Zonder Suiker’, stop de verslaving, word gezonder.

Suikerverslaving

Uit onderzoek is gebleken dat suiker de hersenen op dezelfde manier beïnvloedt als verdovende middelen. Zo zijn er duidelijke overeenkomsten in de manier waarop de hersenen reageren na het gebruik van cocaïne en suiker. Wat verschilt is dat suiker een minder grote respons geeft dan cocaïne.

Maar hoe raak je aan deze stoffen verslaafd? In het geval van suiker zijn daar meerdere oorzaken voor te noemen:

  • Door stimulatie van het beloningscentrum in je hersenen
  • Door een verstoring van de bloedsuikerspiegel
  • Door een tekort aan voedingsstoffen
  • Door leptineresistentie

(meer informatie hierover vind je in mijn boek ‘Zonder Suiker’).

 

Overgewicht

Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse mannen en 43 procent van de Nederlandse vrouwen van boven de twintig heeft overgewicht. Ook bij kinderen is overgewicht de laatste jaren enorm toegenomen. Eén op de zes kinderen is te dik. Zorgelijk want overgewicht kent allerlei nare gevolgen van pesten tot diabetes type 2.

Overgewicht wordt natuurlijk niet alleen veroorzaakt door het gebruik van geraffineerde suiker, maar het levert zeker een belangrijke bijdrage.

 

Verminderde weerstand

Suikermoleculen hebben de eigenschap om aan witte bloedcellen (een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem) te plakken. Hierdoor kunnen de witte bloedcellen minder goed hun werk doen en dus ook minder goed bacteriën en virussen bestrijden.

 

Verstoorde darmflora en spijsvertering

Winderigheid, een opgezette buik en buikkrampen. Veel mensen hebben er last van. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door gisting van suikers in de darmen. Door een overdaad aan suikers kunnen de darmflora en de spijsvertering verstoord raken. Door een overvloed aan suikers ontstaat er een disbalans. Candida albicans  (klik hier)– een gist die in de darmen leeft en op suiker groeit – kan daardoor toenemen en allerlei klachten veroorzaken. Doordat alle vezels in geraffineerde suikers verloren zijn gegaan, kun je daarnaast ook nog eens last krijgen van obstipatie.

 

Versnelde veroudering

Door overmatig suikergebruik kunnen er vroegtijdig ouderdomsverschijnselen optreden. Hoe dat zit, lees je in mijn boek op pagina 35).