Systemische Candida-infectie?

Candida is van nature een gistcel, die bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken ook geen kwaad kan. Het is onderdeel van de darmflora. In die darmflora bevinden zich goedaardige bacteriën die ervoor zorgen dat minder goede organismen (zoals een overmatige hoeveelheid candida of bacteriёn) niet de overhand krijgen. Deze goedaardige darmbacteriёn zijn ook noodzakelijk voor de vertering van voedsel, de vorming van vitaminen en de afbraak van giftige stoffen. Maar de darmflora kan verstoord raken, waardoor candida kan gaan overwoekeren en/of veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen dan het darmslijmvlies doorboren waardoor de darm een beetje ‘lek’ wordt. Voor de candidacellen is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels. Eenmaal in dit stadium is een systemische candidainfectie een feit.

 

Wanneer ons afweersysteem sterk genoeg is worden de candidacellen in het bloed nog afgebroken. Zodra het afweersysteem de hoeveelheid candidacellen niet meer aankan, wordt het pas echt een probleem en ontstaat er meestal een scala aan klachten. In de meeste gevallen wordt een candidainfectie veroorzaakt door overwoekering van candidaalbicans (een van de minstens zes soorten candida die in de menselijke darm voorkomen). Aan een systemische candidainfectie ga je niet dood, maar je kunt er wel veel (vage) klachten door krijgen (zie het kopje Symptomen candida).


Oorzaken candida

Een systemische candida-infectie ontstaat meestal als het immuunsysteem en de darmflora verstoord zijn. Oorzaken voor deze verstoringen kunnen zijn:

  • Langdurig gebruik van (breedspectrum)antibioticum, waardoor de darmflora verstoord is
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden (cortisonpreparaten, prednison)
  • Chemotherapie en bestraling
  • Zwangerschap(pen)
  • Langdurig gebruik van de anticonceptiepil
  • Langdurig gebruik van onvolwaardige voeding (met name het veelvuldig gebruik van geraffineerde producten zoals suiker en suikerhoudende producten, fast food, kant-en-klaarproducten)
  • Langdurige blootstelling aan in- en uitwendige gifstoffen (kwik, lood, alcohol)
  • Langdurige blootstelling aan (negatieve) stress

Ook de aanwezigheid van parasieten is vaak een onderliggende oorzaak voor een candidainfectie. Wanneer deze onbehandeld blijven, zal de de anticandidabehandeling niet succesvol zijn. Laat een parasitaire belasting dus uitsluiten. Het kan ook zijn dat de klachten door een parasiet worden veroorzaakt en niet door candida. Zo is de Blastocystis Hominis een gistachtige parasiet die vergelijkbare klachten geeft als candida, maar om een andere behandeling vraagt. Bij de belasting met de Dientamoebe Fragilis zijn er veel schimmels aanwezig. Deze schimmels verdwijnen als de parasiet wordt behandeld. (bron: artikel “Schimmelinfecties, het candidasyndroom” van Dr. Saskia van As).