Systemische Candida-infectie?

Candida is van nature een gistcel, die bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken ook geen kwaad kan. Het is onderdeel van de darmflora. In die darmflora bevinden zich goedaardige bacteriën die ervoor zorgen dat minder goede organismen (zoals een overmatige hoeveelheid candida of bacteriёn) niet de overhand krijgen. Deze goedaardige darmbacteriёn zijn ook noodzakelijk voor de vertering van voedsel, de vorming van vitaminen en de afbraak van giftige stoffen. Maar de darmflora kan verstoord raken, waardoor candida kan gaan overwoekeren en/of veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen dan het darmslijmvlies doorboren waardoor de darm een beetje ‘lek’ wordt. Voor de candidacellen is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels. Eenmaal in dit stadium is een systemische candidainfectie een feit.

 

Wanneer ons afweersysteem sterk genoeg is worden de candidacellen in het bloed nog afgebroken. Zodra het afweersysteem de hoeveelheid candidacellen niet meer aankan, wordt het pas echt een probleem en ontstaat er meestal een scala aan klachten. In de meeste gevallen wordt een candidainfectie veroorzaakt door overwoekering van candidaalbicans (een van de minstens zes soorten candida die in de menselijke darm voorkomen). Aan een systemische candidainfectie ga je niet dood, maar je kunt er wel veel (vage) klachten door krijgen (zie het kopje Symptomen candida).


 

Behandeling

De effectieve behandeling van systemische candida is erop gericht het immuunsysteem te versterken, de candida te elimineren en de darmflora weer op te bouwen. Aangezien candida op suiker leeft, is het volgen van een suikervrij- en koolhydraatbeperktdieet onontbeerlijk.

 

Daarnaast zullen er ook anticandidamiddelen en middelen voor de darmflora gebruikt moeten worden. Voor het slagen van de behandeling is het noodzakelijk dat eventuele parasieten worden aangepakt en er rekening gehouden wordt met voedselallergieёn en/of -intoleranties.