Systemische Candida-infectie?

Candida is van nature een gistcel, die bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken ook geen kwaad kan. Het is onderdeel van de darmflora. In die darmflora bevinden zich goedaardige bacteriën die ervoor zorgen dat minder goede organismen (zoals een overmatige hoeveelheid candida of bacteriёn) niet de overhand krijgen. Deze goedaardige darmbacteriёn zijn ook noodzakelijk voor de vertering van voedsel, de vorming van vitaminen en de afbraak van giftige stoffen. Maar de darmflora kan verstoord raken, waardoor candida kan gaan overwoekeren en/of veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen dan het darmslijmvlies doorboren waardoor de darm een beetje ‘lek’ wordt. Voor de candidacellen is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels. Eenmaal in dit stadium is een systemische candidainfectie een feit.

 

Wanneer ons afweersysteem sterk genoeg is worden de candidacellen in het bloed nog afgebroken. Zodra het afweersysteem de hoeveelheid candidacellen niet meer aankan, wordt het pas echt een probleem en ontstaat er meestal een scala aan klachten. In de meeste gevallen wordt een candidainfectie veroorzaakt door overwoekering van candidaalbicans (een van de minstens zes soorten candida die in de menselijke darm voorkomen). Aan een systemische candidainfectie ga je niet dood, maar je kunt er wel veel (vage) klachten door krijgen (zie het kopje Symptomen candida).


Symptomen candida

Veel van de klachten die bij een systemische candida kunnen optreden zijn het gevolg van een verminderde afweer en/of een verstoorde darmflora, maar de candida zelf kan ook veel narigheid veroorzaken. Candida scheidt namelijk een aantal stofwisselingsproducten uit die in je bloed terecht komen, waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Bedenk wel dat je klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben, bespreek daarom altijd eerst je klachten met je huisarts. De candidacheck kun je gebruiken om er achter te komen of het voor jou zinvol is te laten uitzoeken of candida de oorzaak is van je klachten. Kijk voor onderzoeksmogelijkheden onder het kopje Diagnose candida.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van klachten die kunnen duiden op een candidainfectie:

Spijsvertering opgeblazen buik, pijnlijke buik, misselijkheid, winderigheid, anale jeuk, obstipatie, vaak afgewisseld met diarree

Immuunsysteem blaasontstekingen, bijholteontstekingen, vaginale infecties

Hormonaal systeem menstruatiestoornissen, wisselende bloedsuikerspiegel, hypoglykemie

Psychisch concentratiestoornis, angsten, wisselende stemmingen en depressies

Energiehuishouding vermoeidheid (minder energie hebben voor de dingen die je eerst wel kon), in- en doorslaapproblemen, futloosheid

Spieren ‘zware’ armen en benen, spierpijnen ook zonder inspanning

Bij een systemische candidainfectie raakt het immuunsysteem steeds verder ontregeld, met (voedsel)allergieën als mogelijk gevolg.